fbpx

Blog

Wat is een MeerJarenOnderhoudsPlan?

Een MeerJarenOnderhoudsPlan, ook wel een MJOP genoemd, is een lange termijnplan voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan gebouwen. Een MJOP is een rapport dat meestal opgesteld wordt door specialisten, waarin staat wanneer wat voor onderhoud uitgevoerd moet worden en wat de verwachte kosten hiervan zijn. De MJOP heeft betrekking op de gemeenschappelijke zaken van een VvE, waaronder de gevel en het dak. Echter ook werkzaamheden aan de trappen en de kozijnen vallen hier vaak onder.

Wat staat er in een MJOP vermeld?

In een MeerJarenOnderhoudsPlan zijn er 3 belangrijke elementen welke vermeld moeten worden. Zo moet het MJOP aangeven over welk bouwdeel het gaat, wanneer deze aan vervanging of herstel toe is en wat de kosten hiervan zijn.

  • Bouwdelen: Gaat het om kozijnen, gevel, dak, trappenhuis, verlichting, lift?
  • Cyclus: Laten zien hoe lang een bepaald bouwdeel meegaat en wanneer deze dus toe is aan vervanging of herstel.
  • Kosten: Als laatste moeten de kosten voor alle geplande werkzaamheden aan het gebouw overzichtelijk gepresenteerd worden.

Een MJOP wordt doorgaans voor de komende 10 jaar opgesteld. Het is hierbij tevens van belang dat alle bouwdelen worden meegenomen in het plan. Hierdoor kan de komende jaren voldoende gereserveerd worden.

Is een MeerJarenOnderhoudsPlan verplicht?

Vanaf januari 2018 is een VvE verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van dit bedrag kan worden vastgesteld op basis van het MJOP. Of dit bedrag is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Enkel en alleen als 80% van de eigenaren akkoord is, kunnen ze afzien van storten in een onderhoudsfonds. Momenteel kent de wet op dit onderdeel een overgangstermijn van 3 jaar. Dit is zo ingesteld, zodat VvE’s naar deze eis kunnen toegroeien of een goed MJOP kunnen opstellen.

Combineren met een conditiemeting

Als u een MJOP opstelt, adviseren we ook gelijk een conditiemeting uit te voeren. In deze conditiemeting staat voor alle bouwdelen vermeld of ze direct of op korte termijn toe zijn aan vervanging of herstel. Een MJOP kijkt enkel naar de gemiddelde levensduur van alle aparte bouwdelen, maar niet of er op dát moment ook onderhoud nodig is aan onderdelen van het gebouw. Het vormt het ideale moment om hierbij stil te staan en alle bouwdelen te controleren.

Een MeerJarenOnderhoudsPlan laten opstellen?

Bent u lid van een VvE, maar beschikt u niet over een geschikt lid dat namens de VvE een MeerJarenOnderhoudsPlan kan opstellen? VvE Diensten Nederland neemt deze ingewikkelde taak graag van u over. We beschikken over de kennis, ervaring en middelen om een uitgebreid rapport op te stellen. Als professionele VvE beheerder is het uitvoeren van VvE-gerelateerde werkzaamheden onze core business. Wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem dan direct contact met ons op. We hanteren een oplossingsgerichte en persoonlijke aanpak en denken daarom graag met u mee.

Deskundig advies Maatwerk Financieel en technisch beheer in huis 24/7 Bereikbaar

Waar kunnen we u mee helpen?

Verder rond