fbpx

Nieuws

Renteontwikkeling spaargelden

Al jaren merken we allen op, dat er steeds minder rente wordt vergoed over spaargeld. De laatste trend is dat je moet gaan betalen voor gelden boven een bepaald bedrag. De ABN AMRO bank heeft aangekondigd dat dit vanaf 1 juli 2021 gaat gelden voor bedragen boven de € 150.000,-, maar alle banken volgen elkaar in dit beleid. Er zijn zelfs banken die helemaal geen spaargeld van VvE’s meer willen hebben, waardoor het voor ons onmogelijk wordt om bij die banken een rekening te openen. Naast de SNS bank is de TRIODOS bank daar een voorbeeld van. Dit waren banken waar je tot voor kort ook alleen een spaarrekening kon openen die gekoppeld werden aan de rekening courant van een andere bank. Dat scheelde weer extra bankkosten, ideaal!

Het wordt derhalve steeds moeilijker om de gelden van de VvE’s te spreiden en een negatieve rente te ontlopen. Uiteraard doen wij ons best, maar tegen het openen van een nieuwe spaarrekening staan nu ook de extra kosten van een betaalrekening en dat weegt niet altijd tegen elkaar op. Maatwerk is dan de oplossing!

Een nieuwe ontwikkeling in de markt is dat er zich partijen bij ons melden met de vraag of de VvE’s bereid zijn om mee te doen met Crowdfunding voor zover zij hun liquide middelen niet direct nodig hebben. Een logische ontwikkeling omdat veel VvE’s veel spaargeld hebben dat niet meer rendeert! Het probleem is echter dat VvE’s niet risicovol met hun spaargeld mogen omgaan en dat het spaargeld op korte termijn opeisbaar moet zijn i.v.m. calamiteiten.

Vooralsnog staan wij dan ook zeer terughoudend tegenover deze ontwikkeling. In onze ogen zijn de risico’s nog te groot en trekken wij hier samen op met de branchevereniging van VvE Beheerders ( BVVB), die zich op hetzelfde standpunt stelt.

In onze ogen is rente niet het enige argument om spaargelden te spreiden. Een ander argument is het depositogarantiestelsel waarbij per bank € 100.000,- per zakelijke klant gedekt is. Een reden om de gelden die niet verder meer verspreid kunnen worden toch bij de ABN AMRO bank te stallen is, dat deze bank, sinds de verleende staatssteun, nog steeds De Nederlandse Staat als grootaandeelhouder heeft.

Deskundig advies Maatwerk Financieel en technisch beheer in huis 24/7 Bereikbaar

Waar kunnen we u mee helpen?

Verder rond